Home / Taekwon-Do

Taekwon-Do

WAT IS TAEKWON-DO?

Taekwon-Do is een Koreaanse krijgskunst, letterlijk vertaald als “de weg van de voet en de vuist”.

TAE = alle beentechnieken

KWON = alle handtechnieken

DO = de weg, het mentale aspect waarbij hoffelijkheid, integriteit, doorzettingsvermogen, zelfcontrole en onbedwingbare geest doelstellingen zijn.

De filosofie van Taekwon-Do is gebaseerd op de ethische en morele waarden van het oude Korea, waarbij respect belangrijk is. De leerstellingen van Confucius en Lao Tzu zijn daarin onmisbaar.

De do is vervat in de doelstellingen, en in de eed die elke Taekwon-Do student dient te kennen:

  • Ik zal de leerstellingen van Taekwon-Do naleven
  • Ik zal mijn instructeur en alle hogere graden respecteren
  • Ik zal Taekwon-Do nooit misbruiken
  • Ik zal streven naar vrijheid en rechtvaardigheid
  • Ik zal bouwen aan een meer vredevolle wereld

Het ITF Taekwon-Do kent ongeveer 3200 technieken. Het is een dynamische martial art, door de wetenschappelijke achtergrond een gezonde krijgskunst geschikt voor jong en oud, man en vrouw en door de bijzondere filosofie ook een werktuig voor het “normale” leven : ITF Taekwon-Do is niet enkel een sport en krijgskunst, het is een manier van leven, een “Way of Life”.

Zowel recreatie als competitie zijn mogelijk.

Disciplines

ITF Taekwon-Do bestaat uit verschillende disciplines: Tul, Sparring, Pre-Arranged Free Sparring, Breektechnieken, Special Techniques, Hosinsul en meer!

Daarnaast zijn er nog de fundamental movements, gesprongen technieken – samen met de hoge trappen typisch voor Koreaanse krijgskunsten, de partneroefeningen zoals sambo, ibo en ilbo matsogi, stootkussentraining, fysieke training, stretching en evenwichtsoefeningen, en zoveel meer.

Het hele pakket zorgt voor een betere conditie en coördinatie, meer lenigheid en dus ook een betere gezondheid, zelfcontrole en meer zelfdiscipline, meer kracht en snelheid, een beter reactievermogen en zoveel meer.

De evolutie van een Taekwon-Do student wordt duidelijk gemaakt aan de hand van de gordel (ti) die boven de dobok wordt gedragen en die tijdens een examen verdiend wordt.

De kleuren hebben alle een betekenis, en er zijn 10 kup- en 9 dangraden, omdat 9 een heilig getal is in de Koreaanse filosofie.

Neem contact op voor meer informatie

    Top